Eğer UV Işıkları Bakterileri Öldürüyorsa Neden Her Yerde Kullanmıyoruz? İşte Bilimin Soruya Cevabı

Posted by

Mevsim geçişlerinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve bitmek bilmeyen öksürüklerle boğuşmak size de tanıdık geliyor mu?

Eğer cevabınız evetse, yalnız değilsiniz! Peki, UV ışıkları bu kâbusu sona erdirmesinde nasıl bir mucize yaratabilir?

UV ışıkları bakterileri ve virüsleri nasıl öldürür?

Ultraviyole (UV) ışık, bakterileri ve virüsleri öldürme yeteneğine sahiptir. 1877 yılında Arthur Downes ve Thomas Blunt; güneş ışığının, bakterilerin üremesini durdurduğunu ve yüksek dozlarda patojenleri tamamen öldürdüğünü keşfettiler.

Bu etki, UV ışınlarının DNA ve RNA’ya zarar vererek mikroorganizmaların çoğalmasını engellemesiyle açıklanabilir.

Far-UV nedir ve neden daha güvenli?

Far-UV olarak bilinen yeni bir UV ışık türü, eski UV ışıklarından daha kısa dalga boyuna sahiptir ve insan cildi/gözleri için daha az zararlıdır.

Columbia Üniversitesi’nden Dr. David Brenner ve ekibi, far-UV ışıklarının virüs ve bakterileri öldürmede etkili olduğunu ve insan sağlığına zarar vermediğini gösteren birçok çalışma yürütmüştür.

Peki o zaman UV ışıklarının kullanımı neden yaygın değil?

UV ışıklarıyla ilgili en büyük sorunlardan biri, bu ışıkların oksijen moleküllerini parçalayarak ozon oluşturmasıdır. Ozon, solunum yolu hastalıklarına neden olabilen zararlı bir gazdır.

Ayrıca UV ışıkları, uçucu organik bileşiklerle etkileşime girerek zararlı partiküller oluşturabilir. Far-UV teknolojisinin yaygın kullanımı için daha fazla araştırma ve pilot projeler gerekmekte.

Örneğin petrol platformları gibi kapalı ve yoğun insan trafiğine sahip yerlerde far-UV lambalarının etkileri incelenebilir. Bu tür projeler, far-UV’nin etkinliğini ve güvenliğini gerçek dünyada test etmek için kritik öneme sahip.

Kaynaklar: Vox, Puracath

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir